Després dels esdeveniments revolucionaris que succeïxen a França durant el segle XIX, principalment la revolució burgesa i la Comuna de París, es va a crear una situació de crisi social i de posada en dubte dels valors tradicionals que fins a eixe moment havien mogut el món occidental. Estos valors afecten directament l'art i es troben representats en la societat burgesa del segle XIX, que una vegada que aconseguix assentar-se en el poder està disposada a defendre-ho de qualsevol agressió.

El realisme serà el que plantege una verdadera ruptura amb l'art oficial, al representar en els seus llenços temes quotidians i elevar el paisatge a la categoria d'obra de art, sense la connotació romàntica que anteriorment tenia.
Els impressionistes, basats en els estudis sobre la visió i la descomposició de la llum, van consolidar eixe desplaçament de l'interés de l'art oficial cap a altres modes de representació.
A pesar de tots estos intents de ruptura, el canvi definitiu es va produir a través d'una crítica despietada a un sistema occidental que havia dut a terme injustícies socials com la Comuna de París de 1870. L'artista, en una posició decididament individual, investiga noves formes de representació a través de l'evasió. L'evasió en l'època, evadir-se de l'occidental és un fi que perseguixen els artistes. Esta evasió prendrà dos direccions: una evasió interior o, en segon lloc, cap a altres cultures.
L'evasió cap a altres cultures es veu representada per Gauguin, que abandonarà tot i se n'anirà cap a la Martinica a la cerca de la ingenuïtat i el primitivisme i de l'acostament al natural que havia perdut, segons ell, l'art occidental.

